Freddy’s droom

Midden jaren 1990 kreeg ik de mogelijkheid om te leven in het gehucht Guchipas van de gemeente Pasca, departement Cundinamarca in Colombia. De tijd die ik daar woonde, ben ik eerst en vooral gaan houden van deze prachtige plaats, maar heb ik ook gezien welke problemen er bestaan voor de mensen.

Freddy

Hieruit kreeg ik het idee om een soort van samenwerking te starten met de jongeren van het dorp: bijeenkomsten en ludieke acties om te sensibiliseren rond ecologie, verzamelen & gebruiken van natuurlijke materialen om artesanaat te maken in kleine workshops. Maar door de moeilijke politieke situatie in Colombia was het geen goed moment en dus besliste ik om te gaan reizen door Zuid-Amerika.

In heel het continent kwam ik dezelfde problematiek tegen, maar ook personen en gemeenschappen met de wens en interesse om te zoeken naar alternatieve levenswijzen zoals bijvoorbeeld autosufficiënt leven en permacultuur. Zo gebeurde het dat ik meer wilde weten over deze levensvisies en dat er zich een droom nestelde in mijn hart. De droom van “Comunidad Guchipas”om op één of andere manier te kunnen bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van de families en dorpen van de regio Sumapaz & te zoeken naar een respectvolle manier van samenleven met de natuur.

Na verschillende jaren te hebben gereisd, geleerd en ervaringen te hebben uitgewisseld, kreeg ik de kans te verblijven in België (2007). Daar heb ik een groep mensen leren kennen, die ook op zoek waren naar een alternatieve manier van leven met respect voor elkaar en de natuur. Dus door mijn droom te delen met Sara (mijn echtgenote) en een hele hoop vrienden, transformeerde de droom tot een zaadje en een project dat een steentje kan bijdragen tot de toekomst van onze planeet.

Ons ideaalbeeld is de gemeenschap van Guchipas bewust te maken van de gevoeligheid en voor het waken over onze natuurlijke bestaansmiddelen én een betere levenskwaliteit voor jong en oud.
Het zaadje begint stilaan uit te komen, en zoals een eikel een scheut wordt om te groeien tot een eik, zo is dit project al gegroeid tot stichting.