Van project tot stichting

Na een verkenningreis naar Colombia in april 2012 organiseren we in oktober van hetzelfde jaar een eerste benefietfeest in België om de startkosten van het project te financieren. Een half jaar later reizen Freddy en Sara voor een tweede keer naar Colombia om de eerste stappen te zetten in dit grote avontuur. Het plan is om het oude schoolgebouwtje te transformeren tot gemeenschapsruimte van Guchipas én uitvalsbasis van het project. Omwille van legaliteitsproblemen van de site en onduidelijkheid over de eigenaar van het oude schooltje duurde het bijna een jaar voor we eindelijk voet konden zetten in wat we doopten tot Casa Cultural Ecologica Gúchipas of C.C.E.G. (vert. Cultureel-Ecologisch Huis van Gúchipas).

cactus
Cactusbloem te Casa Cultural Ecologica Gúchipas

Uiteraard zaten we niet stil in dat jaar en slaagden we erin een volledig tweedehands landschapsbureau incluis een lot computerapparaten te kopen voor een prik, contacten te leggen met de plaatselijke scholen, de burgemeester en de ambtenaren van het gemeentehuis, de gemeentelijke landbouwdienst UMATA (Unidades Municipales de Asistencia Técnica), het waterbedrijf van Gúchipas en de gemeenschapsraad JAC (Junta de Accion Comunal) en enkele stichtingen van de nabijgelegen stad Fusagasuga.

Begin 2014 organiseren we onze eerste 4 zwerfvuilacties en boomplantactie in samenwerking met de politieinspecteur van de gemeente. Enkele maanden later krijgen we groen licht voor de intrek in het schooltje en starten we met de nodige schilder- en plakwerken van het gebouw. Mei 2014 zetten we de eerste stappen voor de legalisatie van het project Gústa Gúchipas als stichting.

Mei, juni, juli en augustus staan volledig in het teken van de Casa Cultural Ecolgica de Gúchipas met de viering van moederdag, creavakantie in juni en integratieactiviteiten op zaterdag om de gemeenschap eigen te maken met hún cultureel huis. En als versterking van het team starten we een samenwerking met de stichting: Cantemos Fusagasuga, van welke de directeur de honeurs waarneemt in de Casa Cultural terwijl Freddy en Sara enkele maanden in België verblijven en een tweede benefietfeest ten voordele van de stichting organiseren met de steun van familie en vrienden.

In oktober is het weer alle hens aan dek in Colombia en leren we de nieuwe vrijwilligers kennen. De meeste van hen zijn studenten aan de Universiteit van Cundinamarca en enkelen van hen combineren het vrijwilligerswerk met een stage in het Cultureel Huis. Ondertussen is er ook een samenwerking opgestart met het SENA (Servicio Nacional de Aprendizaje) of het colombiaanse syntra. De organisatie start met computerlessen op maat.

In november staat er een nieuwe boomplantactie van 2.000 boompjes op de agenda, wordt er geverfd en een deel van het dak vernieuwd in de C.C.E.G. én helpen we met het eindfeest van het schooltje. December en januari is het zomervakantie en nemen we een beetje rust in combinatie met verbeteringswerken in het cultureel huis.

Bij de start van het nieuwe schooljaar start ook een tweede niveau computervaardigheden met onder andere excel en powerpoint in de C.C.E.G. We organiseren een eerste boerenmarkt op zaterdag in Pasca met de medewerking van de gemeente en besluiten door te gaan in een wekelijks ritme. Het voordeel van deze markten is dat de kleine boeren hun producten direct aan de consument kunnen verkopen en zo een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten. Zo verkopen ze er onder andere melkproducten, groenten en fruit.

Binnen de universiteit van Cundinamarca bestaan enkele organisaties die ons willen opleiden op een aantal vlakken. We beginnen met een snelcursus radio maken om onze doelgroep ook via dit medium te kunnen bereiken en bredere boodschappen uit te zenden over de regio.

Om meer toerisme naar Pasca te halen en zo de boerenmarkt en de economie van de regio te stimuleren, starten we met een verfraaiingsproject van het kerkplein en omgeving. De eerste taak is een zwerfvuilactie met de hulp van de jongeren van de 2 middelbare scholen van de gemeente.

In maart start de eerste cursus Engels voor kinderen, jongeren en volwassen in het Cultureel Huis en op het eind van de maand organiseren we in samenwerking met CAR (Corporación Autónoma Regional de Cundinamarca) en de dienst milieu van de stad Fusagasuga een boomplantactie van 4.000 boompjes in een naburig gehucht. Het werd een grote actie want bijna 100 personen namen deel.